Asuntoon sijoittaminen on houkutteleva ajatus, mutta siinäkin tarvitsee pitää jalat maassa ja ottaa selvää, mitkä ovat perustavanlaatuiset ohjeet asuntosijoitukseen. Hetken mielijohteesta ei asuntosijoittamistakaan kannata tehdä.

Reilu kymmenen vuotta sitten Vuokraturva kertoi, että yli 50 % asuntosijoittamisen aloittaneista pettyy sijoitukseen eri tavoilla. Asuntosijoittaminen on kuumaa, mutta osa siitä johtuu aivan vääristä luuloista ja ennakkoasenteista.

Muutamia asioita, joita tulee muistaa asuntosijoittamisessa.

  • Älä osta asuntoa tunnepohjalla vaan laske huolellisesti, mikä voi olla oikeasti tuotto
  • Selvitä peruskorjaukseen ja remontoitiin vaativat seikat. Nämä voivat selvitä myös yhtiökokouksessa
  • Älä hinnoittele vuokraa liian isoksi vaan seuraa alueen muiden asuntojen hintoja
  • Laske aina tarvittavat kulut jotka tulevat velkarahan päälle. Muista marginaalit ja viite korot.
  • Älä osta ensimmäistä asuntoa joka vastaan tulee äläkä osta “ihan hyvää”. Sijoitusasunnon pitää olla juuri oikeanlainen omia tuotto-odotuksiasi kohtaan
  • Älä epäröi tingata, sillä useimmissa asunnoissa on liikkumavaraa hinnoissa. Niissä on jotakuinkin aina ilmaa hinnassa, sillä ei se ole tyhmä joka pyytää
  • Ole ystävällinen vuokralaisille, mutta tarkkaile kuitenkin kuinka vuokrat maksetaan tilille
  • Vuokrasopimuksen tekemiseen kannattaa varata aikaa
  • Tee verovähennykset huolellisesti, sillä se on sijoittajalle aina voittoa
  • Ota selvää asiantuntevilta sivustoilta sijoituksista – sijoitusrahastot.org on tällainen verkkosivusto, josta löydät lisää vinkkejä myös asuntosijoittamiseen

 

Pettymyksen syitä

Yleisin syy pettymyksiin on se, että monella on luulo asuntosijoittamisesta automaattisena turvana eläkepäiville. Tällöin on jäänyt ottamatta selvää kaikista seikoista mitkä sijoittamiseen ja varsinkin tuottoihin vaikuttavat.

Asuntosijoittaminen ei ole kuitenkaan rakettitiedettä, vaan siinäkin on yksinkertaiset lainalaisuudet. Kannattaa pohtia asiaa myös niinpäin, että jos sijoittaisit omistusasunnon verran rahaa johonkin yritykseen, ottaisitko selvää tästä yrityksestä kunnolla? Todennäköisesti ottaisit.

Asunnossa on monia asioita, jotka eivät tule ensimmäisenä mieleen ostaessa sitä sijoitusasunnoksi. Yksi näistä on remontin tarpeet. Mitä vanhempi asunto on, sitä todennäköisimmin korjaaminen maksaa enemmän. Ja mitä enemmän korjaaminen maksaa, sitä enemmän se vähentää asunnosta saatavaa tuottoa.

Vuokrat ovat eräillä alueilla korkeita, mutta kaikkialla näin ei ole. On myös mahdollista, että vuokrat eivät jossain vaiheessa nousekaan, jolloin tuotto pysähtyy siihen. Korkojen lasku on aina sen merkki, että asuntosijoittajat heräävät ja aloittavat asuntojen ostamisen. Korkojen lasku voi olla kuitenkin hämäävää, koska jos ostaa sijoitusasunnon velaksi, tulevat hinnan päälle vielä pankin omat marginaalit sekä viitekorot. Jos korot nousevat, voi tällöin käydä niin että asuntosijoittaja joutuu maksumieheksi, eikä voittoa tule lainkaan.

 

Vuonna 2021 suomalaisilla on ollut asuntolainaa 104 miljardia euroa. Tämä on nelisen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Asuntojen hinnoissa on nousua kasvukeskuksissa. Koronapandemian aikana asuntojen kysyntä ja sen myötä hintojen nousu on kasvanut ennätysmäisesti. Tätä ei monikaan asuntoihin sijoittanut ennakoida, mutta pandemia oli erinomainen esimerkki siitä, mihin tulee varautua muuttuvassa maailmassa. Monenlaiset riskit kannattaa siis minimoida, vaikka ihan kaikkea ei voi ennustaakaan. Varsinkaan tällaista kriisiä.

 

Kärsivällisyys on kaiken a ja o

Asuntosijoittamisessakin kärsivällisyys on hyve, eikä asuntoa tule koskaan ostaa kiireellä. Sama pätee myös silloin kun valitsee vuokralaiset. Jos ei ota selvää vuokralaisista ja pyydä heitä esimerkiksi kirjoittamaan kirjeen, minkä vuoksi juuri he tarvitsisivat asunnon, voi hyvinkin käydä niin että on huonosti maksavien vuokralaisten kanssa loukossa. Tai sellaisten vuokralaisten, jotka tekevät asunnolle hallaa.

Asuntosijoituksessa tulee myös muistaa verottajan ohjeet. Vähennykset ovat niitä asioita, jotka unohtuvat ilmoittaa, ja tämä on tietenkin tappioksi sijoittajalle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.