Moni haaveilee kodin laittamisesta uuteen uskoon. Remontointi voi kuitenkin olla sekä kallista että aikaa vievää, mitkä ovat monille syitä jättää remppa tekemättä. Kotia voi kuitenkin kunnostaa, sisustaa ja remontoida pienelläkin budjetilla. Se vaatii hieman viitseliäisyyttä ja kekseliäisyyttä sekä joissain tapauksissa myös uusien taitojen opettelua.

Onneksi nykyään netistä löytyy valtava määrä tietoa ja ideoita, joita voi hyödyntää oman kodin remontoimisessa pienellä budjetilla. Blogit, Pinterest ja muut sosiaalisen median kanavat sekä YouTube ovat todellisia aarreaittoja remontin tekemiseen omin käsin. Hyvällä suunnittelulla ja luovuudella kodin remontin voi toteuttaa pienelläkin budjetilla.

Kotona vietetään paljon aikaa, joten on tärkeää, että siellä viihtyy ja että tilat ovat oman näköiseen elämään sopivat. Kun budjetti on rajallinen, kannattaa päättää, mihin haluaa panostaa ja mistä haluaa pihistää. Esimerkiksi paljon kokkaava haluaa kenties panostaa keittiön uusimiseen, himosaunoja puolestaan saunan remontoimiseen ja olohuoneessa vapaa-aikaa viettävä sijoittaa mieluummin kotoisaan tunnelmaan. Jos esimerkiksi vapaa-aikaa tulee vietettyä paljon sohvalla elokuvia katsellen tai vaikkapa nettikasino pelejä pelaten, on silloin olohuoneen viihtyisyys tärkeää.

Tosin kannattaa olla järkevä sen suhteen, mitä voi remontoida itse, ja mitkä asiat kannattaa jättää ammattilaisille. Näin välttyy mahdollisilta ongelmilta, jotka voivat tulla kalliiksi. Esimerkiksi sähkö- ja vesityöt tulee aina jättää antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisten palkkaaminen voi siis myös säästää aikaa ja rahaa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että se työn osuus, joka ulkoistetaan alan yritykselle, voidaan ilmoittaa verotuksessa, jolloin siitä voi saada kotitalousvähennystä. Sen sijaan itse tehdystä työstä ei kotitalousvähennystä saa.

Käydään läpi ideoita, joiden avulla kotiin saa uutta ilmettä pienelläkin rahalla.

Maalaa tai tapetoi seinät

Uusi maalipinta tai tapetti voi tehdä ihmeitä huoneen ilmeelle. Esimerkiksi tumman sävyn vaihtaminen vaaleampaan voi saada huoneen tuntumaan raikkaammalta ja avarammalta. Tummatkin värit voivat toimia erinomaisesti, mutta väärin valittu sävy saa huoneen näyttämään tunkkaiselta. Vaikka seinien väri olisikin hyvä, on se voinut haalistua ja tahraantua vuosien varrella, jolloin pelkästään uusi maalipinta tuo uutta ilmettä.

Sisäkattoa ei myöskään pidä unohtaa. Sisäkattoon ei välttämättä kiinnitetä juurikaan huomiota, mutta sillä on suuri merkitys kodin yleisilmeelle. Sisäkaton maalaaminen on suhteellisen edullista, ja sillä voidaan antaa kodille täysin uusi tunnelma.

Riippuen siitä, milloin asunto on rakennettu tai edellisen kerran remontoitu, voi sinne valitut tapetit olla jo hyvin vanhanaikaisia, mikä voi tehdä ilmeestä kuluneen oloisen. Tapettien vaihtaminen onnistuu myös kokemattomalta remonttireiskalta. Netistä löytyy reippaasti ohjeita tapetointiin ja hommasta voi tehdä hauskempaa kutsumalla kaverit auttamaan. Parasta on tietenkin se, jos lähipiirissä on joku, jolla on jo kokemusta asiasta. Uusi tapetti antaa huoneelle kokonaan uuden ilmeen!

Uudista kaapit, vetimet ja pinnat

Kaappien uudistaminen on suosittu ratkaisu keittiöremontissa. Jos kaapit ovat hyvässä kunnossa, voi niille antaa uutta ilmettä maalaamalla ja vaihtamalla vetimet, mikä on kaikkein edullisin vaihtoehto. Jos kaappien ovet ovat kulahtaneet, mutta niiden runko on kunnossa, voi kaappeihin vaihtaa pelkät ovet, mikä säästää kustannuksia verrattuna uuden kaapiston hankkimiseen. Yksi ratkaisu on myös poistaa ovet kokonaan ja muuttaa kaapit avohyllyiksi, mikä voi tuoda kotiin kahvilamaista tunnelmaa.

Toinen suosittu tapa piristää keittiön ilmettä on välitilan eli työtason tai pesualtaan ja kaapiston välissä olevan seinätilan uudistaminen. Jos välitilassa on käytetty laattoja, voi ne maalata edullisilla kaakelimaaleilla. Toinen vaihtoehto on sijoittaa välitilaan laminaatti- tai lasilevy, joita saa lukuisissa eri väreissä ja kuoseissa. Kolmas ratkaisu on laattojen saumat piilottava mikrosementti.

Laattojen maalaaminen ja kaapiston uudistaminen sopii myös budjettiystävälliseen kylpyhuoneremonttiin. Jos kalusteiden ja wc-istuimien vaihtaminen on liian kallis muutos, voi kylppärin ilmettä tuunata muun muassa vaihtamalla kaapistojen vetimet, pyyhekoukut ja tekstiilit. Myös pelkästään viherkasvit, koriste-esineet ja uusi valaistus voivat tehdä ihmeitä.

Myös lattiat voi joissain tapauksissa hioa ja maalata. Etenkin vanha puulattia on helppo hioa ja maalata itse. Kannattaa vain olla tarkkana, että valitsee oikeanlaisen maalin. Myös parketin voi freesata uuteen uskoon. Sen sijaan esimerkiksi lattiamatot ja laminaatit on harvoin korjattavissa ja niiden päivittäminen vaatii yleensä uusimista.

Viimeistele tekstiileillä ja valaistuksella

Kodin sisustaminen tekstiileillä, valaisimilla, viherkasveilla ja koriste-esineillä on viimeinen silaus, jolla voi saada aikaan isojakin muutoksia yleisilmeeseen. Monella on käsitys, että kauniin sisustuksen voi loihtia ainoastaan isolla rahalla. Näin se ei kuitenkaan ole. Mitä pienempi budjetti, sitä persoonallisempia ratkaisuja voi keksiä.

Verhot, koristetyynyt, viltit ja matot on helppo tapa tuoda huoneeseen uutta ilmettä. Tekstiilien päivittäminen ei välttämättä vaadi suurtakaan budjettia, sillä tyylikkäitä löytöjä voi tehdä huokeaan hintaan niin kaupoista, nettikaupoista kuin kirppareilta. Kauppojen tarjouksia kannattaa myös pitää silmällä, sillä toisinaan niistä voi napata löytöjä edullisesti.

Valaistus vaikuttaa asunnon ilmeeseen yllättävän paljon. Kylmänsävyistä valoa luovat loisteputket tai liian kirkkaat lamput kannattaa vaihtaa pehmeämpiin ratkaisuihin. Lisäksi valaisimet voivat olla mielenkiintoinen sisustuselementti.

Viherkasveilla saa helposti vehreyttä ja kodikkuutta huoneeseen. Myös jo uusilla kukkaruukuilla saa vaihtelua sisustukseen. Samoin taulut, valokuvat ja julisteet on edullinen tapa tehdä huonetta persoonallisemmaksi. Hyvä nyrkkisääntö on pitää tilat siistinä, jolloin koti näyttää tilavammalta ja sisustuselementit pääsevät oikeuksiinsa, kun ne eivät kilpaile huomiosta tavarapaljouden kanssa.