Tässä artikkelissa käymme läpi miten kotitalousvähennys lisää sinun säästöjäsi vuonna 2021. Ensin nopea kertaus kotitalousvähennyksestä:

Kotitalousvähennyksellä saat helpotusta veroihisi. Kuten nimikin antaa osviittaa, tietyistä kotitaloustöistä on mahdollista hakea vähennystä veroviranomaisilta.

Tässä esimerkkilista töistä, joista voit hakea kotitalousvähennystä:

 • Siivous
 • Kaupassa käynti
 • Nurmikon leikkaus
 • Remontit asunnossa
 • Tietokoneen/digiboxin asennus

Mikäli haluat hakea vähennystä vuodelle 2020, se on vielä mahdollista toukokuuhun mennessä. Toukokuun jälkeen vähennystä ei enää saa edellisen vuoden töistä.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä yrityksille, ainoastaan luonnollisilla henkilöillä on mahdollisuus hakea tätä vähennystä verotuksessa. Kuolinpesille kotitalousvähennys voidaan antaa, useimmiten vain kuolinpesän ensimmäisenä vuotena.

Myönnetty vähennys tarkoittaa säästettyä rahaa, joten sitä kannattaa aina hakea. Valtio ei rankaise vähennyshakemuksesta jota ei hyväksytä. Hakemalla kotitalousvähennystä et voi kuin voittaa. Ainoa kustannus on aika jonka laitat lomakkeen täyttämiseen ja lähettämiseen.

 • Mitä teen jos vähennyshakemukseni hyväksytään?

Hyväksytty hakemus ilmenee verotuksessa, jolloin useimmissa tapauksissa tuloverosta vähennetään tietty määrä. Sinulta ei siis vaadita toimeenpiteitä, maksat vain vähemmän veroja. Käytännössä tämä tarkoittaa enemmän rahaa kukkaroosi johon valtio ei enää koske. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, voit periaatteessa unohtaa koko asian. Joko valtio antaa vähennystä, tai sitten eivät. Siihen et pysty vaikuttamaan.

 • Lisääkö kotitalousvähennys takuulla säästöjäni?

Kotitalousvähennys lisää ainakin hetkellisesti säästöjäsi, mutta koska päätät itse miten käytät varojasi, tähän on vaikea vastata. Kotitalousvähennyksellä tarkoittaa siis että saatat maksaa vähemmän veroja kuin aiemmin luultua. Tämä on vain plussaa sinulle. Vähennyksen jälkeen rahat ovat sinun käytettävissäsi niin kuin itse näet parhaaksi. Moni on ottanut tilaisuudesta vaarin ja käyttäneet varoja hauskanpitoon. Koska varat vähennyksen jälkeen ovat sataprosenttisesti sinun, voit tehdä niillä mitä haluat. Jos huviksesi tykkäät pelailusta, se on täysin sallittua. Zimpler casino esimerkiksi sopii vallan mainiosti saatujen rahojen käytön kohteeksi. Muista myös että kotitalousvähennyksestä saadut rahat ei tarvitse heti käyttää, koska moni peliyritys tarjoaakin ilmaista pelirahaa.

 • Kannattaako kaikkien hakea kotitalousvähennystä?

Koska verottajan omatkin sivut ovat suhteellisen epäselvät, kannattaa aina hakea kotitalousvähennystä. Säännöt muuttuvat vuodesta vuoteen ja paras tapa selvittää mikäli jokin asunnossa suoritettu työ tai palvelu läpäisee kotitalousvähennyksen kriteerit on lähettää tiedot verottajalle ja katsoa mitä vastauksesi tulee. Kotitalousvähennystä kannattaa ilman muuta hakea, vaikkei olisikaan satavarma että tehdyt työt kuuluu kotitalousvähennykseen. Sinun ei tarvitse tietää näitä kohtia, valtion työntekijät hoitavat sen puolen sinun puolestasi. Vuonna 2016 vähennystä hyödynsi noin 400 000 suomalaista.

 • Kannattaako aina säästää kotitalousvähennyksestä saadut tulot?

Mitään selvää vastausta ei voi antaa, joka sopisi jokaisen kotitalouden taloustilanteeseen. Inflaatioprosentti eli rahan arvo on hyvä pitää mielessä kun päättää näistä asioista. Mikäli inflaatio on korkeampi kuin korko, säästösi kokonaisarvo pienenee paperilla. Vaikkei tämän asian tietenkään tarvitse ottaa niin vakavasti, on ainakin hyvä olla tietoinen tästä totuudesta.

 • Onko kotitalousvähennyksen hakeminen helppoa?

Kyllä, vähennystä voit hakea joko täyttämällä tarvittavat tiedot esitäytettyyn veroilmoitukseen tai verokortin tilauksen yhteydessä. Joissakin tilanteissa esitäytetyssä veroilmoituksessa kotitalousvähennystiedot löytyvät jo. On kuitenkin parasta tarkistaa kaiken varalta.

Jos olet palkannut yrityksen, tarvitset tämän Y-tunnuksen, laskun loppusumman sekä työn osuus verojen kanssa.

Jos olet palkannut työntekijän, tarvitset tämän henkilötunnuksen, bruttopalkan sekä palkkojen sivukulut.

Helpoiten haet kotitalousvähennystä suoraan netin kautta verottajan Omavero -palvelussa. Palvelu on ilmainen ja sopii myös mainiosti esimerkiksi verokortin päivittämiseen tai tilaamiseen. Ei ole kuitenkaan väliä, haetko kotitalousvähennystä verokorttia tilatessa vai veroilmoituksen yhteydessä. Tieto kulkeutuu oikeaan osoitteeseen molemmilla tavoilla.

 • Yhteenveto

Kotitalousvähennys lisää periaatteessa säästöjäsi ainakin hetkellisesti. Varsinaisen päätöksen vähennyksestä tekee aina verottaja, mutta missään nimessä et joudu maksamaan mitään pelkästä hakemuksesta. Suosittelemme siis lämpimästi lähettämään tarvittavat tiedot verottajalle, joka käsittelee hakemuksen aikanaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.