Kotitalousinvestointeja helpottaa esimerkiksi kotitalousvähennys, mutta isommat investoinnit vaativat usein melko isoja taloudellisia panostuksia. Tällaisten varalle ihmisillä saattaa olla omia säästöjä tai sitten he ottavat pankista lainaa esim. remonttiin. Jotkut taas päättävät kokeilla onneaan osakemarkkinoilla ja pyrkivät tekemään sijoituksillaan voittoja, jotka investoida kotitalouden tarpeisiin. Tässä artikkelissa pohdimme hieman osakemarkkinoiden näkymiä ja sitä, miten ne saattavat vaikuttaa kotitalouksiin tehtäviin investointeihin.

Osakemarkkinoiden viimeaikaisesta myllerryksestä ja kehityksestä

Vuoden 2021 alussa osakemarkkinoilla nähtiin hurjaa myllerrystä, kun esimerkiksi GameStopin osakekurssi nousi alkuvuodesta valtavasti. Kyseessä ei ollut yrityksen liiketoimintaa perustuva muutos, vaan nousu johtui piensijoittajien ”kapinasta”, jolla pyrittiin aiheuttamaan valtavat tappiot sijoituspalveluyhtiö Melvin Capitalin kaltaisille shorttaajille. Tässä ”kapinalliset” onnistuivatkin, mutta osakemarkkinoiden isot toimijat veivät todennäköisesti suurimmat voitot GameStop-kapinassa. Mielenkiintoinen kysymys onkin, että heiluttivatko kursseja pelkästään piensijoittajat, vai oliko taustalla isompiakin tahoja. Asiantuntijat arvioivat GameStop-huuman jälkeen, että vuoden alussa nähty poikkeustila olisi jäämässä väliaikaiseksi ilmiöksi. Silti tilanne saattoi herättää monia piensijoittajia kysymään, että onko heidän mahdollista tehdä isoja voittoja organisoimalla ”kapinaliikkeitä” netin palstoilla ja manipuloimalla kaupankäyntiä. Ikävän sivumaun jätti se, että kaupankäyntialusta Robinhood rajoitti kaupankäyntiä GameStopin osakkeilla: joillekin saattoi nousta mieleen epäilys siitä, että liikkeellä suojeltiin osakemarkkinoiden isoja pelureita, joille oli tulossa valtavat tappiot ”kapinaliikkeen” seurauksena. Aihetta on tärkeää pohtia, sillä tapahtumat olivat jotain ennennäkemätöntä pörssimarkkinoilla ja sillä saattaa olla kauaskantoiset seuraukset tulevaisuuteen.

Kiinteistösijoittamista urheilutiloihin – uusi trendi Suomessa?

Kannattaa myös harkita perinteisiä asuinkiinteistösijoituksia. Jotkin piensijoittajat pitävät näitä liian kapea-alaisena lähestymistapana: tämä voidaan ulottaa koskemaan myös muita kiinteistösijoittamisen muotoja. Yksi potentiaalinen kiinteistösijoituskohde ovat urheilukiinteistöt, ja ne ovat Suomessa varsin yleisiä. Monet niistä ovat peruskorjauksen tarpeessa tai korvataan kokonaan uusilla tiloilla. Nykykatsojat tarvitsevat kuitenkin muutakin kuin pelkän pelin seuraamisen, kun he katsovat suosikkiotteluaan. Yhtä tärkeitä ovat nyt myös ”lisäominaisuudet”, kun katsot suosikkiottelua, kuten mahdollisuus vedonlyönti vetoa suosikkijoukkueestasi tai tietystä pelaajasta. Tämä on nyt erittäin helppoa ja helposti toteutettavissa.Myös katsojat vaativat kaikkien otteluiden mobiilidatan saatavuutta, sillä monet otteluun tulevat ihmiset haluavat lyödä vetoa reaaliajassa sen lisäksi, että he katsovat pelin paikan päällä.  Investoinnit urheilutiloihin ja katsojien lisäominaisuuksiin ovat tulevaisuutta suomalaisille sijoittajille.

Osakemarkkinoiden rahoitustutkimus

Onko sitten ylipäätään mahdollista ennustaa osakekursseja, kun ottaa huomioon, miten kuplat ovat puhjenneet ja firmat kaatuneet, yllättäen monet sijoittajat ja asiantuntijat. Yhdysvaltalaisen energiayhtiö Enronin skandaalinkäryinen konkurssi vuosituhannen alussa on tästä vain yksi esimerkki. Aalto-yliopiston professori Markku Kaustia on sitä mieltä, että ennustaminen on mahdollista. Hän on perehtynyt rahoitustutkimukseen ja sijoittajien käyttäytymiseen ja sanoo, että tutkimusyhteisö on sitä mieltä, että osakekurssien kehityksen ennustaminen on mahdollista. Kaustian mukaan rahoitustutkimus saavutti 1990-luvun alussa konsensuksen, että osakemarkkinoiden tulevia tuottoja pystyi ennustamaan. Kaustian mukaan syy siihen, miksi sanotaan, että osakemarkkinoita ei voi ennustaa, on se, että se on paras lyhyt vastaus. Tämän syyn lisäksi toinen syy on se, että monissa käytännön tilanteissa tämän vastauksen pohjalta toimittaessa päädytään järkeviin päätöksiin. Kaustian mukaan asian todellinen laita on toinen, mutta vastaus on tuolloin pidempi. Hänen mukaansa koko osakemarkkinan rajutkaan kurssiliikkeet eivät ennusta mitään tulevasta kurssikehityksestä ja myöskään lähivuosien kurssikehitys ei ennusta tulevaa. Yksittäisistä osakkeista puhuttaessa mennyt tuotto ennustaa tulevaa parin kuukauden tähtäimellä (”momentum”) ja kurssiheilunta puolestaan ennustaa lisää kurssiheiluntaa. Tämä on siis hyvä ohjenuora sijoittajille, jotka pyrkivät saamaan osakemarkkinoilta rahaa kotitalouden sijoituksiin. Yli viiden vuoden ennustuksia varten pitää taas tarkastella koko markkinan arvostustasoa suhteessa yritysten tuloksiin. Tätä ei kuitenkaan käsitellä enempää, sillä pohdimme asiaa muutaman vuoden tähtäimellä.

Kannattaako sijoittaa osakkeisiin, jotta saa rahaa kotitalousinvestointeihin?

Lyhyesti vastaamme tähän, että sinun kannattaa keskustella sijoittamisesta asiantuntijan kanssa pankissa, ennen kuin teet investointeja. Näin riskit ja investointisummat saadaan tulotasoosi sopiviksi, mikäli päädyt sijoittamaan. Voimme tällä sivulla sanoa, että työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen kommentoi vuotta 2021 siten, että markkinoilla löytyy uskoa osakemarkkinan hyvään kehitykseen. Arvion mukaan osakkeet nousevat kymmenestä viiteentoista prosenttia ja inflaatio nostaa päätään. Korkojen puolella lyhyet korot pysyvät alhaalla ja pitkät korot puolestaan nousevat: korkokäyrä jyrkkenee näin maltillisesti. Dollari heikkenee ja keskuspankit pyrkivät varmistamaan, että mitään pahaa ei tapahdu markkinoilla. Nämä päälinjat mielessä voi pohtia sitä, että kannattaako suunnata pankkiin keskustelemaan sijoittamisesta. Kotitalousinvestointeja ei kuitenkaan ehkä kannata laskea osakemarkkinoiden pikavoittojen varaan, sillä GameStopin kaltaiset tapahtumat ovat harvinaisia.

Mitä nousevat osakemarkkinat tarkoittavat investoinneille kotitalouteen?

Nähdäksemme vastaus tähän on yksinkertainen: mikäli osakemarkkinat nousevat ja ihmiset ovat sijoittaneet osakkeisiin, heillä on mahdollisuus myydä osakkeet voitolla ja tehdä voitoilla investointeja kotitalouteensa. Mitä voitoilla voi tehdä? Mahdollisuuksia on valtavasti ja paljon riippuu siitä, millaisessa kodissa elät. Mikäli asut omakotitalossa, jossa on esimerkiksi vanhat vesijohdot, on niiden uusiminen suositeltavaa. Et halua joutua tilanteeseen, jossa esimerkiksi seinän sisällä on hidas putkivuoto, joka leviää hiljalleen ympäri taloa. Sellaisen vahingon korjaaminen vie aikaa ja rahaa, vaikka olisikin vakuutus turvana. Puhumme tässä ikävähennyksestä, joka tarkoittaa, että vakuutus ei korvaa aivan kaikkea. Rahoilla voi myös investoida töihin, joista saa kotitalousvähennyksen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.