Maksaminen netissä on lähes koko aikuisväestölle tuttua – ainakin nuoremmalle sukupolvelle. Tavat maksamisessa muuttuvat kuitenkin koko ajan. Erilaisia rahansiirtotapoja markkinoilla riittää ja kotitaloudet pohtivat, mikä olisi helpoin vaihtoehto raha-asioiden hallinnoimiseen.

Niin ostosten maksamiseen, kuin kavereille rahan siirtämiseenkin, alkaa olemaan niin monta tapaa, että vähemmästäkin pää menee pyörälle. Korttimaksu, Mobilepay, verkkopankki vai kryptovaluutat? Siinä vain muutama maksutapa, joita eri nettikaupoissa tarjotaan.

Rahansiirtotapojen nopea kehittyminen on käyttäjän ja yritysten kannalta pääsääntöisesti kuitenkin hyvä asia. Verkkokaupat saavat rahansa nopeammin, nettikasinoiden nopeat kotiutukset ovat yleistyneet ja ulkomaille voi siirtää rahaa entistä edullisemmin kuluin.

Me tutustuimme nettimaksamisen lukuisiin vaihtoehtoihin, joihin lukeutuvat mm.:

  • Mobilepay
  • Verkkomaksut
  • Korttimaksut
  • Verkkolompakot
  • Nettipankit
  • Kryptovaluutat

Tässä katsaus erilaisiin nettimaksamisen vaihtoehtoihin, joita voi käyttää maksamiseen niin perheen jäsenten välillä kuin verkkokaupoissakin.

Mobilepay on mobiilimaksutavoista suosituin

Danske Bankin alun perin kehittämä Mobilepay on kasvanut yhdeksi Suomen tunnetuimmaksi maksutavaksi. Palvelu perustuu puhelinnumeroon ja korttimaksuihin – rahaa voi lähettää toiselle omalta kortilta pelkän puhelinnumeron perusteella.

Mobilepay on suosittu etenkin kahden käyttäjän välisissä siirroissa. Palvelun kautta on helppo jakaa vaikka ravintolalasku tai siirtää viikkorahat lapsille. Lisäksi Mobilepayn avulla voi maksaa myös monessa nettikaupassa ja kivijalkamyymälässä.

Vastaavia ominaisuuksia tarjoaa myös useamman suomalaispankin kehittämä Siirto. Se toimii niin ikään puhelinnumeron kautta, mutta ilman erillistä korttia. Sen sijaan maksut maksetaan suoraan pankkitilin kautta omalla valitulla koodilla.

Kaupassa mobiilimaksuja voi tehdä myös Apple Pay- tai Google Pay -palveluiden avulla. Ne mahdollistavat nopean lähimaksun vain omaa puhelinta vilauttamalla. Kaikki pankit eivät kuitenkaan ole toistaiseksi ottaneet näitä maksuratkaisuja Suomessa käyttöön.

Verkkopankkimaksut ovat yleisiä nettikaupoissa

Yksi yleisimmistä tavoista maksaa nettiostokset on käyttää verkkopankkimaksua. Verkkomaksun voi tehdä suoraan oman pankin verkkopankkitunnuksilla, esimerkiksi mobiilipankin kautta tunnistautumalla.

Verkkomaksuja välittäviä yrityksiä Suomen markkinoilla riittää. Paytrail, Klarna, Zimpler, Trustly ja Euteller ovat vain muutamia yrityksiä, joiden kautta verkkopankkimaksuja voi tehdä. Itse maksu tehdään yleensä pankin järjestelmässä, mutta välittäjäyritys hoitaa rahaliikenteen kauppiaan kanssa.

Verkkomaksut toimivat nykyään yhä useammin myös kansainvälisissä nettikaupoissa. Markkinoilla on nimittäin kansainvälisiä toimijoita, joiden kautta verkkokauppiaat voivat helposti ottaa käyttöön usean maan verkkopankkimaksut kerralla.

Maksun voi useimmiten tehdä myös perinteisen korttimaksun avulla. Silloin maksu on kuitenkin yhtä lailla usein erikseen vahvistettava verkkopankkitunnuksilla, joten aikaa ei juuri säästä.

Verkkolompakot ja nettipankit tarjoavat uuden mahdollisuuden

Verkkolompakot eivät itsessään ole mikään kovin uusi keksintö. Esimerkiksi Yhdysvaltalainen PayPal on tarjonnut omaa nettilompakkoaan jo vuosien ajan – palvelun kautta voi helposti maksaa eri verkkopalveluissa, ja sitä käytetään erityisen paljon kansainvälisiin rahansiirtoihin.

PayPalin kaltaisten vaihtoehtojen ohella markkinoilla on nykyään yhä enemmän digitaalisiksi pankeiksi itseään tituleeraavia toimijoita. Revolutin, N26:n ja Wisen kaltaiset yritykset tarjoavat pankkien monia ominaisuuksia ilman fyysisiä toimipisteitä.

Nettipankkien etuna on niiden ketteryys. Fyysisiä pankkitoimipisteitä ei ole, eivätkä palvelut itseasiassa edes virallisesti ole yleensä pankkeja. Niiden liiketoiminta perustuu ennen kaikkea pelkästään rahansiirtoihin, eikä muihin pankin tehtäviin.

Nettipankit tarjoavat tyypillisesti edullisen vaihtoehdon erityisesti kansainvälisiin rahansiirtoihin. Moni mainostaa edullisia valuutanvaihtoja ja nopeita siirtoja maailman kolkasta toiseen.

Nettipankkeja voi käyttää tavallisen pankkitilin tavoin, sillä niihin saa liitettyä oman maksukortin. Lisäksi tililleen voi siirtää rahaa omien tilitietojen avulla.

Kryptovaluutat yleistyvät hiljalleen

Kryptovaluutat, kuten bitcoin ja ethereum, ovat olleet monien huulilla jo pidemmän aikaa. Kryptovaluuttojen arvonnousu on ollut hurjaa, ja samalla niiden käyttöpaikat ovat koko ajan yleistyneet.

Markkinoilla on monia maksunvälityspalveluita, jotka tarjoavat vaihtoehdon kryptoilla maksamiseen. Verkkokauppiaat eivät yleensä itse ota kryptovaluuttoja vastaan, vaan maksunvälityspalvelu siirtää rahat euroissa. Kuluttaja voi kuitenkin itse tehdä maksun esimerkiksi omasta bitcoin-lompakostaan.

Kryptojen käyttö on toistaiseksi vielä melko rajattua. Sillä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia myös muussa kuin pelkässä kuluttajan ja nettikaupan välisessä maksuliikenteessä. Bitcoinia käytetään paljon pitkän matkan kansainvälisiin siirtoihin – esimerkiksi, jos rahaa haluaa lähettää omalle perheelleen toiselle puolelle maapalloa.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus on vielä avoin, eivätkä ne tällä hetkellä ole ainakaan pääasiallinen maksutapa monelle. Netissä on nykyään myös monia muita helppoja rahansiirtotapoja, mutta digitaalisella valuutalla on omat mahdollisuutensa. Aika kuitenkin näyttää, miten kryptovaluutat astuvat tulevaisuudessa muiden maksutapojen joukkoon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.