Miltä kuulostaisi ajatus siitä, että jääkaappi ehdottaisi sinulle aterioita ruokavalioosi perustuen? Nopeasti ajateltuna se voi nostattaa hymyn huulille, mutta jos mietit asiaa tarkemmin, tuntuuko se sinusta pelottavalta vai kenties luonnolliselta jatkumolta tekoälyn valloittamassa maailmassa? Tutustumme tässä artikkelissa tekoälyn hyödyntämiseen kotona hiukan tarkemmin.

Miten tekoäly on hiipinyt koteihin

Jos palataan ajassa hieman taaksepäin, huomataan, että erilaisia toimintoja osaava tekniikka on saapunut koteihimme jo kauan sitten. Laite toisensa jälkeen on ottanut askeleen lähemmäs tekoälyn käyttämistä. Yksi esimerkki tällaisesta kehityksestä on mobiili. Se on ymmärtänyt puhettamme jo pitkään ja sen avulla onnistuu moni muukin toiminto.

Ensimmäiset mielenkiintoiset älykkäät ratkaisut kotona liittyivät valaistukseen. Tällaiset valaisimet osaavat syttyä ja sammua sen mukaan, kun astut sisään ja ulos huoneesta. Nämä niin kutsutut liiketunnistimet ovatkin jo arkea monessa kodissa.

Seuraava askel on nyt otettu ja tekoäly on tullut osaksi kodinkoneita. Kosketusnäytöt ovat kuuluneet moniin laitteisiin jo pitkään, joten ne eivät ole monelle vieraita, mutta miltä kuulostaisi jääkaappi, joka tilaa itse ruokaostokset tai ehdottaa sinulle reseptejä sen sisältöön perustuen?

Kohti parempaa kokemusta keittiössä

Kuinka moni tunnustaa käyvänsä säännöllisesti läpi jääkaappinsa sisällön vanhentuneiden elintarvikkeiden varalta? Samsungin tekoälyllä varustetun jääkaapin sisällä on kamera, jonka avulla se tutkii ostamiasi tuotteita ja niiden säilyvyyttä ja vertaa sitä oppimaansa.

Pelko siitä, että jääkaapissa on vanhoja elintarvikkeita ja ne päätyvät illallislautasellesi, on siis aiheeton. Sinulla on mahdollisuus lisätä jääkaapin kuvaamiin tuotteisiin viimeinen käyttöpäivä. Se vaatii tietenkin hieman vaivaa, mutta vähentää merkittävästi hukkaan menevän ruoan määrää ja helpottaa arkeasi.

Kun päivämäärät on merkitty, on jääkaapin tehtävä muistuttaa sinua siitä, mitkä tuotteet ovat menossa vanhaksi. Jääkaappiin on asennettu näyttö, josta voit seurata tilannetta ja poimia tekoälyn laatimat ruokavinkit tai ilmoitukset päivämääristä.

Tekoäly muokkaa ruokaohjeita

Jos vielä palataan ajatukseen siitä, että jääkaappi voi antaa sinulle reseptejä ja ruokasuosituksia, tiesitkö, että se pystyy ottamaan huomioon myös terveellisen syömisen? Sinun ei tarvitse enää selata nettiä löytääksesi terveellisiä vaihtoehtoja vaan annat mieltymyksesi sille. Näiden tietojen pohjalta se tarjoaa sinulle ehdotuksia.

Tämä ei toki päde pelkästään terveelliseen ruokavalioon. Olipa perheessäsi erikoisruokavalioita noudattavia tai valikoivia syöjiä, se pystyy ottaa kaiken huomioon.

Tämän tavoite on, että keittiöstäsi syntyy aikanaan oma ekosysteeminsä. Tieto kulkee erilaisten keittiökoneiden välillä, vaikka ruoan valmistamisesta vastaat yhä sinä itse. Tällaisten pienten vaiheiden, kuten ruokalistan suunnittelun ja ruokaostosten tekemisen, automatisointi säästää kuitenkin huomattavasti aikaasi ja vaivaasi.

Älykkäät kodinkoneet vaikuttavat energiankulutukseen

Moni tässä vaiheessa varmasti miettii, että miten tämä kaikki vaikuttaa energiankulutukseen. Laitteilla on yhteys toisiinsa, joten niiden on oltava jatkuvasti päällä. Se taas tarkoittaa runsaampaa sähkönkulutusta. Laitetoimittajat, kuten Samsung, ovat toki ottaneet huomioon myös nämä seikat. Piirisarjojen kehittäminen on siksi uuden edessä.

Lähtökohtana laitteiden suunnittelulle on pieni energiankulutus. Kova kilpailu ja energian hintojen nousu on vaikuttanut siihen, että kaikki kodin laitteet kehitetään energiatehokkaiksi. Se vaikuttaa laitteiden ostohintaan, mutta niiden käyttäminen tulee puolestaan halvemmaksi.

Valveutuneet kuluttajat, kuten sinä, tietävät hiilijalanjäljen merkityksen ja pyrkivät pitämään sen mahdollisimman pienenä. Mikään energiasyöppö laite ei ole markkinoilla kiinnostava, ja vähemmän kuluttavat laitteet ovat suositumpia. Joten voit mielenkiinnolla jäädä seuraamaan, kuinka innovatiivisia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja tulemme näkemään ja miltä tulevaisuuden keittiö mahdollisesti näyttää.

Varmasti arvaat sen, että kehitys on menossa kodinkoneiden osalta eteenpäin, mutta kestää vielä pitkään ennen kuin jokaisen kodin vakiovarustukseen kuuluu älykäs jääkaappi. Mikä on sinun kantasi, oletko valmis tähän kehitykseen? Sinä itse kuitenkin päätät, millainen keittiösi on.