Kotitalousvähennys on saatavissa tavanomaisesta kotitalous- ja hoivatyöstä. Lisäksi sitä voi hakea kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2400 euroa, mutta esimerkiksi puolisot voivat molemmat tehdä tämän vähennyksen, jolloin määrä on yhteensä 4800 euroa. Vähennykseen liittyy 100 euron omavastuuosuus. Kotitalousvähennyksen määrän voit laskea kotitalousvähennyslaskurilla.

Kotitalousvähennyksen voi tehdä kuka tahansa, joka käyttää asuntoa vakituisesti eli ei ole merkitystä onko vähennyksen tekijä asunnon omistaja vai vuokralainen. Asuntoaan toiselle vuokraava asunnon omistaja ei kuitenkaan voi tehdä vähennyksiä omistamastaan asunnosta, jossa ei itse asu vakituisesti. Kotitalousvähennys ja sijoitusasunto eivät siis kulje käsi kädessä.

Muun muassa seuraavat 10 kotitaloustyötä oikeuttavat kotitalousvähennyksen tekemiseen.

1. Siivous

Siivous on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ja se onkin yksi yleisimmistä vähennyksen kohteista. Siivous lasketaan kuuluvaksi tavanomaiseen kotitaloustyöhön.

siivous oikeuttaa kotitalousvähennykseen

 

2. Kaupassa käynti

Kaupassa käyminen ja ruokaostosten tekeminen ovat verovähennyskelpoisia kotitaloustöitä, jos niistä maksetaan palkkaa. Kaupassa käynti jonkun muun toimesta voi tulla kyseeseen esimerkiksi liikuntarajoitteiselle, mutta se on vähennettävissä kaikilla, jotka tätä työtä teettävät. Kaupassa käynnin lisäksi voi vähentää myös muiden asioiden hoitamista, kuten apteekissa tai pankissa käymistä. Tämä vähennys on voimassa, kun se on osana laajempaa vähennykseen oikeuttavaa työtä, kuten hoivatyö.

 

3. Ruoanlaitto

Mikä tahansa ruoanlaitto on vähennyskelpoista työtä, kunhan se tapahtuu kotitaloudessa. Kannattaa huomioida, että kotitalouteen lasketaan kuuluvaksi usein myös piha-alue ja mahdolliset lisärakennukset, jotka palvelevat asumista, kuten esimerkiksi erilaiset kerhohuoneet.

 

4. Lumityöt

Autopaikkojen lumikolauksen tai pihapolun lumityöt on mahdollista vähentää kotitalousvähennyksessä, sillä myös piha-alue lasketaan kotitalouteen kuuluvaksi alueeksi.

kotitalousvähennys lumityöt

 

5. Nurmikon leikkaus

Nurmikon leikkauksen suhteen voidaan myös edellisten tapaan soveltaa sääntöä, jossa pihamaa kuuluu kotitalouteen kuuluvaksi alueeksi ja nurmikon leikkaaminen on työtä, josta maksetaan palkkaa.

kotitalousvähennys nurmikonleikkuu

 

6. Muut puutarhatyöt

Myös muita puutarhatöitä voidaan vähentää kotitalousvähennyksissä, kunhan puutarha sijaitsee omalla pihalla. Myös puutarhakalusteiden kasaaminen on vähennyskelpoista työtä. Esimerkiksi monimutkainen kaasugrilli voi olla hyvä jättää ammattilaisen koottavaksi / asennettavaksi. Toisaalta taas siirtolapuutarhoissa teetettäviä töitä taas ei voida vähentää kotitalousvähennyksessä, sillä siirtolapuutarhaa ei lasketa kotitalouteen kuuluvaksi alueeksi.

 

7. Pyykinpesu, silitys ja vaatteiden hoito

Pyykinpesu on kotitalousvähennyskelpoinen kotityö kunhan se tapahtuu asunnon sisällä tai asumista palvelevissa tiloissa, kuten pesutuvassa. Samaa voidaan soveltaa myös vaatteiden käsittelyn ja hoidon osalta, kuten esimerkiksi silitys, mankelointi ja prässäys.

kotitalousvähennys pyykinpesu

 

8. Kotijuhlissa tarjoilu

Jos kotonaan järjestää juhlat ja palkkaa sinne erikseen henkilötä tarjoilemaan ruokaa ja juomaa, voidaan tämä laskea vähennyskelpoiseksi kotityöksi. Samoin myös esimerkiksi grillijuhliin ulkopuolelta palkattu grillimestari voidaan vähentää kotitalousvähennyksessä, sillä aiemmin mainittu ruoanlaitto on myös vähennyskelpoista tuloa.

 

9. Pihan haravointi

Kuten lumitöissä ja puutarhatöissä, voidaan myös pihan haravoinnista tehdä kotitalousvähennys. sen perusteella, että piha lasketaan kuuluvaksi kotitalouteen. Myös katkenneiden oksien kerääminen ja polttopuiden hakkaaminen voidaan vähentää kotitalousvähennyksessä.

 

10. Lemmikin ulkoiluttaminen

Lemmikin ulkoiluttaminen ei varsinaisesti tapahdu henkilön kotitaloudessa, mutta se on vähennyskelpoista työtä muun muassa silloin kun se on osana suurempaa työtä, joka tapahtuu kotitaloudessa, kuten lemmikistä huolehtiminen.